Кой е Асен Караилиев?

Инж. Асен Караилиев, основателят на FC FINANCE-CONSULT, е роден през 1975 г. в малко родопско село в област Смолян и в близост до Кръстова гора. С майка учителка по български език и литература и баща строител,  още в ранна детска възраст Асен е привлечен от занаята на баща си. 

През 1985 г., едва 10 годишен, той помага в изграждането на семейния им дом. C годините   творчески дух не го напуска и реконструира същият този дом, намиращ се в родното му село. Работата му е толкова вдъхновяваща, че насърчава чешката телевизия да създаде телевизионната трилогия "Родопска магия", в която Асен изиграва главната роля.

Между 1994 - 99 г. следва в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София, а след това завършва "Международни икономически отношения" в УНСС. По време на следването си участва в благотворителен проект във Франция организиран от „Младежки алианс за развитие“. В рамките на един месец студентите трябва да изградят детска площадка. Пак по това време работи в международния отдел на УАСГ в София и става стипендиант на френското правителство в Париж. Няколко години работи като инженер в най-голямата строителна фирма "Главболгарстрой" АД.

Той е съосновател на „Международната асоциация на студентите по строително инженерство“ – IACES, а понастоящем е член на Алумни клуб към IACES.

През 2005 г. настъпва моментът, в който да приложи натрупаните знания и умения. Успешно стартира дейност свързана с продажбата на недвижими имоти на чешкия и словашкия пазар, oсновавайки  FC FINANCE-CONSULT.

Освен професионално целенасочен предприемач Асен е човек, който обича да пее и да свири на родопска каба гайда. Цени българските традиции, история, култура, изкуство и активно се занимава с популяризирането им в чужбина.

Представянето на книгата на Мелхиор Котновски в Прага, протича под музикалния съпровод на гайда, изпълнен от Асен: Youtube

Друга важна част от живота на Асен е хуморът. Той е съосновател и първият ко-водещ на студентското хумористично шоу "Хаос", което съществува и до днес. С фолклорната група "Гайдарите и приятели" участва в много концерти и фестивали, както в България така и в чужбина. 

Като любител на добрата храна той взема участие в кулинарното предаване на чешката телевизия "Kluci v akci“, където представя българската кухня свирейки на гайда. А чрез документалния  филм "Една българска диагноза", съвместна продукция с чешката телевизия, Асен запознава  зрителя с България.

Посещавайки семинари в България, Чехия, Франция, Испания и други държави, Асен продължава да повишава своята квалификация. Пътува много, живял е в Полша и Франция, а в момента живее в България и Чехия. Ползва няколко езика между, които френски, руски, словашки, чешки, полски и английски.

Мечтата му, която се е превърнала в мисия, е все повече чехи, словаци и други чужденци да опознаят българските традиции и култура. Но най-силната му мотивация за работа е България и нейния просперитет.